Actueel

Trajan onderzoekt fietsbeleid in Nederlandse gemeenten

Het Haarlemse onderzoeksbureau Trajan zet zich in voor de fietsers van Nederland. Met hun nieuwste project, een grootschalige enquête naar het fietsbeleid in alle 342 gemeenten van Nederland, willen ze antwoord krijgen op alle vragen die er spelen op het gebied van beleid voor fietsen.

Wat speelt er allemaal op het gebied van fietsbeleid binnen gemeenten? Waar liggen de grootste knelpunten? Welke gemeenten houden zich het meest bezig met de aanpak van onveilige verkeerssituaties voor fietsers? Waar staat het fietsparkeren hoog op de agenda? In welke gemeenten komen de doorfietsroutes van de grond en waar wellicht niet? Welke gemeenten bieden de beste parkeervoorzieningen voor de fietser? Jesper Boersma van Trajan is nieuwsgierig naar de resultaten en de verschillen tussen gemeenten in Nederland.

Jesper is enthousiast over de mogelijkheden die het onderzoek biedt: “De fiets staat steeds hoger op de agenda om onder meer autoluwe binnensteden te ontwikkelen of om bijvoorbeeld de fiets als gezond alternatief voor een tweede auto te promoten. We willen weten hoe gemeenten omgaan met de fiets, wat hun doelstellingen zijn en welke maatregelen ze nemen. Deze informatie kan zeer waardevol zijn voor zowel ons als onderzoeksbureau als voor de lokale overheden."

Milou Grimbergen, projectleider van Trajan, beaamt dit: "Als adviseur voor gemeenten is deze informatie van onschatbare waarde. Het helpt ons om beter advies te geven en gemeenten te ondersteunen in hun fietsbeleid. Na afloop delen we natuurlijk de uitkomsten van de enquête met de deelnemende gemeenten."

De nationale enquête zal voor de zomer beschikbaar zijn voor alle gemeentelijke medewerkers die zich bezighouden met fietsbeleid. Wil jij ook bijdragen aan dit onderzoek en als eerste de enquête in je mailbox ontvangen? Stuur dan een e-mail naar info@trajan.nl onder vermelding van Enquête Fietsbeleid 2023.

Samen maken we Nederland fietsvriendelijker dan ooit tevoren!