Parkeren

Parkeeronderzoek naar specifieke voertuigcategorieën

Zo nu en dan komen er vragen vanuit gemeenten die naast inzicht in parkeerdruk, ook inzicht willen in wat voor soort voertuigen er in de wijk geparkeerd staan.

Voor dit soort onderzoek rijden wij dan met onze scanauto door de wijk. Elk voertuig dat geparkeerd staat wordt gescand. Voertuigen die buiten de scope van het onderzoek vallen worden verwijderd. Van de resterende voertuigen vragen wij bij het RDW de voertuiginformatie op. We kunnen hiermee elk voertuig voorzien van een label met voertuigklasse, bijvoorbeeld: zwaar vrachtverkeer, licht vrachtverkeer, bestelbus, personenwagen.

Omdat de scanauto ook de precieze GPS-locatie van de voertuigen meeneemt, kunnen we daarna op de kaart inzichtelijk maken waar er bijvoorbeeld veel vrachtverkeer geparkeerd stond, of in het geval van bovenstaande afbeelding: bestelbusjes. Omdat we ook de parkeervakken of parkeerstroken in tekenen, kan er meteen gekeken worden naar foutparkeren, waar wordt er geparkeerd zonder dat hier vakken of stroken zijn ingetekend.